Már 1285 szócikk közül válogathatsz.

A Netpédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető internetes tudástár. Legyél Te is a Netpédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


 

A firewire szó szerinti fordításban tüzes drótot jelent. Gyakorlatban egy [adatkábel]?, illetve szabvány, ami gyors kommunikációt tesz lehetővé,mert nagy sávszélességű adatátvitelre képes.

 

A Fire Wire az Apple márkaneve. Ennek a szabványnak a hivatalos elnevezése IEEE 1394, míg a Sony az i.Link elnevezést használja.

A szabványt az Apple alkotta meg 1995-ben. Az USB-hez mintájára, de nagyobb sebességű: 400 és 800 Mbit/s-os adatátvitelre képes változatai léteznek.

 

 

 

Az Apple, Sony, Dell laptopoknál és a digitális kameráknál jellemző használata, de asztali szamítógépeken is alkalmazzák.
A FireWire:

  • soros kommunikációs szabvány,
  • legfeljebb 63 eszköz kapcsolható össze vele,
  • az eszközöket kör nélküli topológiába lehet vele összekapcsolni,
  • támogatja a Plug and Play-t és a [hot swapping]?-et,
  • [Ad hoc]? hálózatok építésére is alkalmazható.

Továbbfejlesztésekkor született a FireWire 800 szabvány, mely még nagyobb, 800 Mbit/s sebességű adatátvitelt tesz lehetővé. Ennek használatához egy 9 érintkezős csatlakozót vezettek be, ami azonban visszafelé kompatibilis a korábbi szabvánnyal.
 
Médiapédia Patikapédia Biciklopédia Jógapédia Webfazék
Mammutmail Pókerpédia
marketing-média tudástár egyészségügyi enciklopédia kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár online receptek nagy fájlok megosztása póker szabályok, stratégiák