Már 1284 szócikk közül válogathatsz.

A Netpédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető internetes tudástár. Legyél Te is a Netpédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A netsemlegesség (net neutrality) az az elv, amely az interneten zajló forgalom korlátozatlan, ellenőrizetlen működését jelenti. A téma az Egyesült Államokban verte fel a legnagyobb port, amikor kiderült, hogy az internetszolgáltatók és a telefontársaságok szűrik a forgalom egy részét: például az internet alapú telefonálást vagy torrenteket. Magyarországon is találkozhatunk a jelenséggel, egyes szolgáltatók szerződéseiben megtalálhatjuk a tiltott tevékenységeket, amelyekért extra-díjazással, vagy akár a szerződés felbontásával is büntethet a szolgáltató. Az efféle korlátozás pedig egyértelműen sérti az internet mint demokratikus hálózat működését. Európában ez a probléma még nem került be a törvényalkotásba, ezért a szolgáltatók maguk dönthetnek erről, mintegy előírva a felhasználónak, hogy mikor milyen oldalakat látogathat és milyen alkalmazásokat használhat. A netsemlegesség elvének pártolói a szólásszabadság megsértéseként és diszkriminatívként értékelik az így kialakult helyzetet. A web olyan meghatározó személyiségei is felemelték mellette hangjukat, mint Vint Cerf és Tim Berners-Lee.

HirdetésMédiapédia Patikapédia Ecopédia Jógapédia Vinopédia Webfazék Mammutmail
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár jóga tudástár borászati tudástár receptek online nagy fájlok küldése