Már 1284 szócikk közül válogathatsz.

A Netpédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető internetes tudástár. Legyél Te is a Netpédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A számítástechnikában a protokoll olyan egyezmény vagy szabvány, amelyet egy kommunikációs folyamat két végpontja használ a sikeres adatátvitel érdekében. Egy kommunikációs folyamat több szintből áll, ezek mindegyike szabályok által meghatározott protokollt használ. Például más szabályok vonatkoznak az adatátvitelre a hardver szinten, és ismét mások az alkalmazások szintjén. Ezt a folyamatot az [OSI]? (Open Systems Interconnection) modell szabályozza. A protokollok nemzetközileg egységesek, a szabványok mindenhol érvényesek. Jelentőségük főként az internetes kommunikáció során igen nagy, számos szabványt dolgoztak ki hatékonyabbá tételéért. Ilyenek például az IP (Internet Protocol), a TCP (Transmission Control Protocol), DHCP (Dynamic Host Configuration Protocol), a HTTP (Hypertext Transfer Protocol), az FTP (File Transfer Protocol), az SSH (Secure Shell Remote Protocol), a POP3 (Post Office Protocol3), az SMTP (Simple Mail Transfer Protocol) és az IMAP (Internet Message Access Protocol).
 

HirdetésMédiapédia Patikapédia Ecopédia Jógapédia Vinopédia Webfazék Mammutmail
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár jóga tudástár borászati tudástár receptek online nagy fájlok küldése