Már 1285 szócikk közül válogathatsz.

A Netpédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető internetes tudástár. Legyél Te is a Netpédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A számítástechnikában a protokoll olyan egyezmény vagy szabvány, amelyet egy kommunikációs folyamat két végpontja használ a sikeres adatátvitel érdekében. Egy kommunikációs folyamat több szintből áll, ezek mindegyike szabályok által meghatározott protokollt használ. Például más szabályok vonatkoznak az adatátvitelre a hardver szinten, és ismét mások az alkalmazások szintjén. Ezt a folyamatot az [OSI]? (Open Systems Interconnection) modell szabályozza. A protokollok nemzetközileg egységesek, a szabványok mindenhol érvényesek. Jelentőségük főként az internetes kommunikáció során igen nagy, számos szabványt dolgoztak ki hatékonyabbá tételéért. Ilyenek például az IP (Internet Protocol), a TCP (Transmission Control Protocol), DHCP (Dynamic Host Configuration Protocol), a HTTP (Hypertext Transfer Protocol), az FTP (File Transfer Protocol), az SSH (Secure Shell Remote Protocol), a POP3 (Post Office Protocol3), az SMTP (Simple Mail Transfer Protocol) és az IMAP (Internet Message Access Protocol).
 
Médiapédia Patikapédia Biciklopédia Jógapédia Webfazék
Mammutmail Pókerpédia
marketing-média tudástár egyészségügyi enciklopédia kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár online receptek nagy fájlok megosztása póker szabályok, stratégiák