Már 1285 szócikk közül válogathatsz.

A Netpédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető internetes tudástár. Legyél Te is a Netpédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


Szócikk neve: Közösségi oldal
Verzió: 9  
Változtatta: Anonym on-line user
Változtatás dátuma: 2013-01-21 15:45:34
A törölt sorok áthúzottan, piros színben láthatóak, a hozzáadott új sorok zöld színűek.

 A közösségi oldalak vagy közösségi hálók azon az elven működnek, hogy a felhasználó az ismerősei segítségével találja meg más ismerőseit az adott oldalon. Az [Internet] erre kiváló lehetőséget nyújt, mivel az [online] jelenlét könnyebbé teszi a hálózatok kiépítését ezt különféle csoportok és cégek kb. 10-15 éve ismerték fel.

A közösségi oldalak fejlesztési elve a hat láncszemes [hálózat]i elven (két ember maximum 6 közvetítő segítségével kapcsolatba kerülhet) alapszik. Éppen ezért egyes oldalak célja nem is az, hogy ismerőseiket találják meg segítségével az emberek, hanem hogy olyan kapcsolatokra tegyenek szert, amelyek hasznosak lehetnek számukra, viszont a mindennapokban nem lenne lehetőségük rá.

A működési elv általában meghívásos: ha valaki már tagja a közösségnek, akkor további külsősöket hívhat meg, ezek regisztráció után ismét további felhasználókat hívhatnak, és a folyamat így elvileg végtelen. 

Ugyanakkor a közösségi oldalak az adathalászok számára is kitűnő lehetőséget kínáltak: a [személyes adat]ok egyszerűen megszerezhetővé váltak.

A legnépszerűbb közösségi oldalak a [Facebook], az üzleti profilú [LinkedIn], a teret vesztő és mindinkább zenei profilúvá váló [MySpace], a [Microsoft] [Windows Live] név alatt integrált, alapvetően a (korábban [MSN]) ma [WL Messenger] néven futó instant üzenetküldő szolgáltatására épülő hálózata, illetve a magyar [iWiW], [MyVIP], [Ragarda.co.cc] és a (litván anyavállalatú) [Barátikör.com].

 

 

Kapcsolódó szócikkek


Médiapédia Patikapédia Ecopédia Jógapédia Vinopédia Webfazék Mammutmail
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár jóga tudástár borászati tudástár receptek online nagy fájlok küldése