Már 1284 szócikk közül válogathatsz.

A Netpédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető internetes tudástár. Legyél Te is a Netpédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A számítástechnikában a memória tárolja az adatokat és utasításokat, amelyekhez a processzor egyszerűen hozzá tud férni. Normális üzemmódban a memória nagy részét az operációs rendszer és a különféle alkalmazások, illetve az általuk kezelt adatok foglalják el. Ebben az értelemben a memória a RAM (a Random Access Memory rövidítése) szinonimájaként is használatos: olyan kis mikrochipeket jelent, amelyek a számítógép belsejében, általában a processzor közelében helyezkednek el. Minél több RAM-ot tartalmaz egy gép, annál gyorsabban működik,

A memóriát megkülönböztetik a tárolástól, illetve azoktól a fizikai médiumoktól, amelyeken ez történik. A tárolás általában olyan adatmennyiségre vonatkozik, amelyet a RAM nem tud kezelni, illetve nincs is rá mindenképpen szükség. A tárolóeszközök közé sorolják a [merevleme]?zeket, külső lemezeket, CD-ROM-ot, illetve az archiválási lemezeket is.

Az integrált és gyorsan elérhető memóriafajták közé tartozik a ROM (csak olvasható), a PROM (ez programozható is) és az EPROM (törölhető és programozható memória). Ezeket speciális programok és adatok tárolására használják, például az alap input/output rendszer tárolására, amely a gép működéséhez nélkülözhetetlen. 

A memóriát még más szempontok szerint is lehet osztályozni: elsődleges vagy másodlagos, statikus vagy dinamikus, tetszőleges vagy soros hozzáférésű, blokk vagy fájl hozzáférésű. illetve a közvetítő közeg alapján (félvezető, optikai, mágneses). 

HirdetésMédiapédia Patikapédia Ecopédia Jógapédia Vinopédia Webfazék Mammutmail
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár jóga tudástár borászati tudástár receptek online nagy fájlok küldése