Már 1285 szócikk közül válogathatsz.

A Netpédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető internetes tudástár. Legyél Te is a Netpédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
HirdetésNTFS- Az [Xp]? több fájlrendszert is támogat, közülük a legfontosabb az NTFS (NT File System) és a FAT (File Allocation Table) fájlrendszer. Az NTFS új, speciálisan kifejlesztett fájlrendszer, ami a FAT fájlrendszert váltotta le.
Az NTFS több újdonsággal rendelkezik a FAT fájlrendszerrel szemben, mint például a [meta-adat]?ok támogatása, fejlettebb adatstruktúrák támogatása a sebesség, a megbízhatóság és [lemez]?terület-felhasználás érdekében, valamint már rendelkezik [hozzáférésvédelmi lista]?val, és megtalálható benne a [naplózás]? is.

 


A fájlnevek hosszúsága legfeljebb 255 karakter lehet. A fájlnevek Unicode ([UTF-16]?) kódolásúak. Ez lehetővé teszi, hogy a nem latin ábécét használó országok (pl.Japan, India, Izrael) felhasználói is anyanyelvükön adják meg a fájlneveket. (Valójában az [XP]? belül mindenütt Unicode-ot használ.)
Támogatja a kis és nagy betűk megkülönböztetését. Sajnos a [Win32 API]?-nél ezt nem tudjuk kihasználni, mert a fájlnevek esetében nem teljesen, könyvtárnevek esetében meg egyáltalán nem támogatja a megkülönböztetést.

 


A fájl [bájt]?ok sorozata. A maximális hossz  264 -1 is lehet. Léteznek fájlmutatók, mint az UNIX- ban, de nem 32, hanem 64 bitesek, hogy a maximális méretű fájlokat is kezelni tudják. A fájl megnyitása [fájlkezelőt]?t ad vissza, ezt használjuk [fájlból]? való olvasásra vagy írásra. Az UNIX-től eltérően a kezelők nem kis egész számok, és általában nincsen előre definiált, a 0,1 és 2-höz kapcsolódó standard bemenet, kimenet és hiba. Ezt nekünk kell beállítani.

 


Egy NTFS partíció formázása során 11 [meta-adat]? file jön létre, ezeket a lenti táblázat foglalja össze. A [meta-adat]? fájl-ok [Windows NT]? [Intéző]?ből, vagy a [DIR parancs]? hatására sem láthatóak, viszont, ha tudjuk mi a [meta-adat]? fájl neve, akkor kilistáztathatjuk, dátumát, méretét. Parancssorból begépelve használható a: "DIR /AH $MFT" parancs, mely visszaadja a méretet és dátumot. (A meta-adat file-ok olvasása természetesen nem engedélyezett.)
 

 

 

Név
[MFT rekord]?
Leírás
$MFT
0
Master File Table
$MFTMIRR
1
Az MFT első 16 rekordjának másolata
$LOGFILE
2
Tranzakciós log file
$VOLUME
3
Tartalmazza a kötet nevét, idő bélyegét, és állapot flag-et
$ATTRDEF
4
Attribútum definíciók
.
5
A partíció főkönyvtára
$BITMAP
6
A partíció cluster térképet tartalmazza (használt - szabad)
$BOOT
7
A partíció boot rekordja
$BADCLUS
8
A partíció hibás cluster-einek listája
$QUOTA
9
A felhasználók lemez kvóta információját tartalmazza (Windows 2000+)
$UPCASE
10
A kisbetűs karaktereket a nagybetűs megfelelőjévé alakítja
 NTFS meta-adat file-ok

 

Forrás: Andrew S. Tanenbaum: Számítógép architektúrák

             Wikipédia

             Prog.hu
Médiapédia Patikapédia Biciklopédia Jógapédia Webfazék
Mammutmail Pókerpédia
marketing-média tudástár egyészségügyi enciklopédia kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár online receptek nagy fájlok megosztása póker szabályok, stratégiák