Már 1285 szócikk közül válogathatsz.

A Netpédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető internetes tudástár. Legyél Te is a Netpédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A bélyegkép megoldás a Cygnus Systems nevű amerikai cég 2008. március 18-án az USÁ-ban levédett megoldása. Lényege: a számítógépes fájlok grafikai ikonokon keresztül történő elérése, amikor is a grafikai ikon egy fájl vagy fájlok egy konkrét, kiválasztott részletét vagy részleteit ábrázolják.

Két fő - együttes - jellemzője tehát az ikonszerű betekintő kép és az ezen keresztüli elérés funkció.

 

A megoldást böngészőkben (Internet Explorer 8, Google Chrome, Safari) használják, illetve fájlkezelőkben (pl. Windows Explorer, Apple Finder) alkalmazzák a könyvtárak kilistázásakor.

De az Apple ezt alkalmazza a [Cover Flow]?-nak nevezett nézetben is, illetve az iPhone főmenüjében is használja az ikonos betekintő kép és egyúttal hozzáférés funkciót.

 

2008. decemberében a Cygnus Systems beadvánnyal fordult az arizónai bírósághoz, ami szerint a három nagy cég (Google, Microsoft és az Apple) megsértette a jogait.

 

 

A bélyegkép elnevezést - a fenti definícióban írtaktól némileg eltérő esetben - használják még a [thumbnail]? magyar fordításánál is (melyet nézőképként vagy kicsinyített képként is fordítanak).

 

Kapcsolódó hivatkozások:

Cygnus Systems: www.cygnus-sys.com

 

 
Médiapédia Patikapédia Biciklopédia Jógapédia Webfazék
Mammutmail Pókerpédia
marketing-média tudástár egyészségügyi enciklopédia kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár online receptek nagy fájlok megosztása póker szabályok, stratégiák