Már 1286 szócikk közül válogathatsz.

A Netpédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető internetes tudástár. Legyél Te is a Netpédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A szövegszerkesztő egy olyan alkalmazás, amellyel szöveges dokumentumokat lehet létrehozni. Két nagy csoportba lehet őket sorolni: egyszerűbb és összetettebb alkalmazások.

Az egyszerűbb szövegszerkesztőket angolul text editornak nevezik, magyar megfelelője nincs. Ezekben minimálisak a formázási, szerkesztési lehetőségek, cserébe viszont nagyon gyorsak. Az összetettebb szerkesztőkkel készült dokumentumok nem mindig tudják megnyitni, illetve megjeleníteni a formázási tulajdonságokat (például nem lehet jegyzeteket beilleszteni segítségükkel, és nem tudják megjeleníteni azokat). Microsoft Windows alatt ilyen a [Notepad]? (Jegyzettömb), Mac OS X alatt a [TextEdit]? vagy a [Kwrite]? a KDE alatt. Ezek az operációs rendszerek részei, külön nem beszerezhetőek. Vannak [nyílt forráskódú]? fejlesztések is: ilyen például a [Kedit]? vagy a [Bluefish]?. Text editornak nevezik azokat az alkalmazásokat is, amelyekkel például forráskódot lehet szerkeszteni: ilyen a [Pspad]? vagy a [Smultron]?.

Az összetettebb szövegszerkesztőket angolul word processornak nevezik. Ezek segítségével bármilyen szöveges dokumentumot elő tudunk állítani, és szerkeszteni is tudjuk azt. Ezen a csoporton belül is meg kell különböztetni a zárt és a nyílt fejlesztéseket. A zárt alkalmazások általában az operációs rendszerek részét képezik: ilyen a [Microsoft Word]? vagy a [Pages]?. Ezek az irodai alkalmazáscsomagok részei, amelyekben még táblázatkezelőt és prezentációkészítőt találunk. A [nyílt forráskódú]? fejlesztések közül az OpenOffice veszi fel a versenyt a zárt fejlesztésekkel, ráadásul majdnem minden kiterjesztésű dokumentum megnyitható és szerkeszthető vele. Emellett még népszerű az ugyancsak nyílt és ingyenes [AbiWord]? és [NeoOffice]? is.

A másik csoportosítás szerint a szövegszerkesztők lehetnek offline, asztali szoftverek vagy online irodák, vagyis webes alkalmazások (pl. Google Docs, Buzzword, Zoho Writer, stb.).

HirdetésMédiapédia Patikapédia Ecopédia Jógapédia Vinopédia Webfazék Mammutmail
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár jóga tudástár borászati tudástár receptek online nagy fájlok küldése