Már 1285 szócikk közül válogathatsz.

A Netpédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető internetes tudástár. Legyél Te is a Netpédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Szponzorált linkek


A szövegszerkesztő egy olyan alkalmazás, amellyel szöveges dokumentumokat lehet létrehozni. Két nagy csoportba lehet őket sorolni: egyszerűbb és összetettebb alkalmazások.

Az egyszerűbb szövegszerkesztőket angolul text editornak nevezik, magyar megfelelője nincs. Ezekben minimálisak a formázási, szerkesztési lehetőségek, cserébe viszont nagyon gyorsak. Az összetettebb szerkesztőkkel készült dokumentumok nem mindig tudják megnyitni, illetve megjeleníteni a formázási tulajdonságokat (például nem lehet jegyzeteket beilleszteni segítségükkel, és nem tudják megjeleníteni azokat). Microsoft Windows alatt ilyen a [Notepad]? (Jegyzettömb), Mac OS X alatt a [TextEdit]? vagy a [Kwrite]? a KDE alatt. Ezek az operációs rendszerek részei, külön nem beszerezhetőek. Vannak [nyílt forráskódú]? fejlesztések is: ilyen például a [Kedit]? vagy a [Bluefish]?. Text editornak nevezik azokat az alkalmazásokat is, amelyekkel például forráskódot lehet szerkeszteni: ilyen a [Pspad]? vagy a [Smultron]?.

Az összetettebb szövegszerkesztőket angolul word processornak nevezik. Ezek segítségével bármilyen szöveges dokumentumot elő tudunk állítani, és szerkeszteni is tudjuk azt. Ezen a csoporton belül is meg kell különböztetni a zárt és a nyílt fejlesztéseket. A zárt alkalmazások általában az operációs rendszerek részét képezik: ilyen a [Microsoft Word]? vagy a [Pages]?. Ezek az irodai alkalmazáscsomagok részei, amelyekben még táblázatkezelőt és prezentációkészítőt találunk. A [nyílt forráskódú]? fejlesztések közül az OpenOffice veszi fel a versenyt a zárt fejlesztésekkel, ráadásul majdnem minden kiterjesztésű dokumentum megnyitható és szerkeszthető vele. Emellett még népszerű az ugyancsak nyílt és ingyenes [AbiWord]? és [NeoOffice]? is.

A másik csoportosítás szerint a szövegszerkesztők lehetnek offline, asztali szoftverek vagy online irodák, vagyis webes alkalmazások (pl. Google Docs, Buzzword, Zoho Writer, stb.).

Szponzorált linkekMédiapédia Patikapédia Biciklopédia Jógapédia Webfazék
Mammutmail Pókerpédia
marketing-média tudástár egyészségügyi enciklopédia kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár online receptek nagy fájlok megosztása póker szabályok, stratégiák