Már 1285 szócikk közül válogathatsz.

A Netpédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető internetes tudástár. Legyél Te is a Netpédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


Szócikk neve: iPhone OS
Verzió: 5  
Változtatta: Anonym on-line user
Változtatás dátuma: 2011-05-12 13:16:46
A törölt sorok áthúzottan, piros színben láthatóak, a hozzáadott új sorok zöld színűek.

Az [iPhone] [operációs rendszer]e az [Apple] saját fejlesztése, amely az [okostelefon] mellett az [iPod Touch]-on is fut. A [Mac OS X] leegyszerűsített változata, amely csupán 240 Mbyte-nyi helye foglal.

Az iPhone OS [API]-ja nyitott, vagyis külső fejlesztők számára is elérhető. Ma már több mint 50000 külső [alkalmazás] közül lehet válogatni, amelyek között vannak ingyenesek és fizetősek is. Az alapalkalmazások a [Safari] [böngésző], a [Mail] levelezőprogram, az Apple [iCal] naptár, a [Google Maps], [YouTube] Player, különféle [widget]ek, számológép, Text smsíró. Az operációs rendszer az [iTunes] segítségével szinkronizálható.

A rendszer frissítései az iPhone tulajdonosok számára ingyenesek. 


iPhone OS avagy iOS

 

Az iPhone operációs rendszere az Apple saját fejlesztése, amely az okostelefon mellett az iPod Touch-on, az iPadon és az AppleTV-n is fut. Maga a program a Mac OS X leegyszerűsített változata, amely csupán 240 MB helyet foglal.

 

Az iOS API-ja nyitott, vagyis külső fejlesztők számára is elérhető. Ma már több mint 50.000 külső alkalmazás közül lehet válogatni, amelyek között vannak ingyenesek és fizetősek is. Az alapalkalmazások a Safari böngésző, a Mail levelezőprogram, az Apple iCal naptár, a Google Maps, YouTube Player, különféle widgetek, számológép, Text SMS-író. Az operációs rendszer az iTunes segítségével szinkronizálható a számítógéppel.

 

Az első verzió 2007-ben jelent meg, az első iPhone megjelenésével együtt. Az egyik legfőbb újítása az addigi érintőképernyős próbálkozásokkal szemben, az ún. „multitouch” gesztusok érzékelése volt. Ez azt jelenti, hogy az addigi touchscreennel rendelkező készülékek – PDA-k, PNA-k, okostelefonok, stb. – egyszerre csak egy érintést tudtak kezelni, és azt is csak egy ponton. A multitouch ezzel szemben, már a mozgást is értelmezi, sőt egyszerre több pontot érintve, bonyolultabb műveletek is elvégezhetőek – nagyítás, forgatás. Ezzel a tulajdonságával az iPhone olyan népszerűségre tett szert, amellyel a mai napig is nehezen birkóznak meg a versenytársak.

 

A szoftver legfrissebb fő verziója a 4-es, amely az iPhone 4-gyel érkezett meg 2010 tavaszán. Újításai közé tartozott a multitasking bevezetése, azaz egyszerre több program futtatása, és számos üzleti jellegű alkalmazás lehetősége. A 2010-es év folyamán több frissítés is érkezett a szoftverhez, amelyek az időközben felmerült problémákat igyekeztek kijavítani, illetve ai időközben felmerült igényeket kielégíteni. A problémák között volt az ún. „antennaGate” ügy, valamint a WiFi kapcsolódási problémák, az üzemidő és az akkumulátor optimalizációjával kapcsolatos témák. Az új kiegészítő lehetőségek pedig olyan megoldásokat jelentettek, mint a HDR fotózás, az AirPlay és az AirPrint szolgáltatások, és az AppleTV-vel való kompatibilitás.

 

A rendszer frissítései az iPhone tulajdonosok számára, a főverzión belül ingyenesek, a 3.xx verziókról a 4.xx verziókra pedig 9.99$-ért lehetett frissíteni.

 

A legújabb iOS 5 2011 nyarára/őszére várható.


Médiapédia Patikapédia Ecopédia Jógapédia Vinopédia Webfazék Mammutmail
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár jóga tudástár borászati tudástár receptek online nagy fájlok küldése