Már 1285 szócikk közül válogathatsz.

A Netpédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető internetes tudástár. Legyél Te is a Netpédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Az asztali számítógép, más néven PC vagy személyi számítógép az 1970-es években kezdett elterjedni. A fejlesztők olyan gépet terveztek, amelynek hardveres felépítése, teljesítménye lehetővé teszi azt, hogy egy felhasználó egy gépet használhasson. Korábban ugyanis a gyártók a cégek számára olyan nagy gépeket készítettek, amelyekhez terminálokon keresztül csatlakoztak a felhasználók. Nyilvánvalóvá vált, hogy ezt a nagy cégeken kívül senki sem vásárolhatja meg, mert nagyon drága volt. Az 1980-as években jelentek meg azok a gépek, amelyeket mindenki megvásárolhatott és használhatta otthon. 

Kezdetben a PC szót az IBM-kompatibilis gépekre használták, és szembeállították az Apple Macintosh gépeivel, ugyanis ez a cég uralta akkoriban majdnem teljesen a piacot. Az IBM PC-i Intel mikroprocesszort használtak és DOS vagy Windows operációs rendszer futott rajtuk. A Macintosh Motorola mikroprocesszort használt és az Apple saját operációs rendszerét. A két termék közti különbség nemcsak technikai volt, hanem kulturális is: az IBM termékei az üzleti szférában és a felhasználók körében is nagyon elterjedtté vált, míg a Mac-ek intuitív felhasználói felületük és dizájnjuk miatt váltak egy szűkebb körben népszerűvé. Mára már némileg megkopott volt, de sokáig a Mac és PC felhasználók két jól elkülönülő tábort alkottak.

A személyi számítógépeken a legnépszerűbb operációs rendszerek a Microsoft Windows, a Linux és a Mac OS X. Ezek tartalmaznak irodai szoftvereket, böngészőket, médialejátszókat, és még más alkalmazásokat is. 

A hardverek tekintetében a személyi számítógépekben van alaplap, processzor, memória, videokártya, hangkártya, hálózati kártya, és olyan perifériák, mint a monitor, a billentyűzet, az egér, a modem, stb. 

HirdetésMédiapédia Patikapédia Ecopédia Jógapédia Vinopédia Webfazék Mammutmail
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár jóga tudástár borászati tudástár receptek online nagy fájlok küldése